Codeermachine uit Tweede Wereldoorlog teruggevonden op eBay

Een Lorenz-machine, een teletypemachine waarmee Hitler en zijn generaals geheime boodschappen uitwisselden, is teruggevonden op veilingssite eBay. Voordat het toestel te veil werd aangeboden op het internet, stond het jarenlang te verkommeren in een schuurtje in Essex. 

Medewerkers van het Britse National Museum of Computing hebben een historische Lorenz-machine op de kop kunnen tikken voor amper 10 pond (13,1 euro).  Via eBay werd het toestel aangeboden als een teletypemachine, maar het geoefende oog van een museummedewerker zag dat het apparaat mogelijk meer potentieel had.

Eenmaal aangekomen bij de verkoper trof John Wetter de historische codeermachine op de grond van een schuur, in de originele koffer maar bedolven onder allerlei rotzooi. Bij BBC getuigt hij dat hij zelfs een halve pond meer dan de gevraagde prijs te veil had voor het apparaat.

Het National Museum of Computing wil de Lorenz-machine nu operationeel tentoonstellen, maar er is één probleempje: de elektrische motor mankeert. Het museum hoopt daarom een originele of gelijkaardige motor te vinden. Anders moeten ze er eentje laten nabouwen. In ieder geval wil het museum het apparaat tonen vanaf 3 juni.

Wat maakt de Lorenz-machine zo speciaal?

De Lorenz-machine was een typemachine waarop men boodschappen in het Duits kon typen. Nadien werden die geëncrypteerd met behulp van een codeermachine met twaalf wielen. De Lorenz-machine was een pak zwaarder en nog ingewikkelder dan de Enigma-variant en voor zover geweten bestaan er slechts vier exemplaren. Het codeerapparaat werd dan ook enkel door de legertop gebruikt.

AFP / National Museum of Computing
AFP / National Museum of Computing

Afbeelding National Museum of Computing