Jambon gaat stakende politiemensen desnoods opvorderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat maandag stakende politiemensen opvorderen indien ze weigeren stakende cipiers te vervangen. Dat heeft hij gemeld aan de vakbonden van de federale politie. Jambon betreurt dat de stakende cipiers hem daartoe dwingen. Vrijdag waren er problemen met werkonwillige federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest maandag en dinsdag nieuwe problemen. Ondanks de stakingsaanzegging kan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken stakende politiemensen opvorderen, indien hij dat 24 uur vooraf aankondigt. Dat is nu dus gebeurd.

De maatregel is ongezien. Volgens het kabinet-Jambon gebeurde het nooit eerder dat politiemensen opgevorderd werden om veiligheidsproblemen aan te pakken die ontstonden door stakingsacties in de gevangenissen. "Het is de plicht van de minister van Veiligheid om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Het instrument dat nu nog rest is dus het opvorderingsrecht."

Jambon betreurt dat hij de ongeziene maatregel moet bovenhalen. Niet in het minst omdat de politie al fors overbevraagd is door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis. Maar bij gebrek aan minimale dienstverlening heeft hij naar eigen zeggen geen andere optie.

"Ik begrijp dat dit erg moeilijk ligt voor de politie. Samen met de civiele bescherming en defensie, dienen zij nu al weken op te draaien voor de problemen die hun collega-cipiers veroorzaken. Dat is geen correcte situatie", klinkt het. "Het is niet rechtvaardig dat cipiers, in tegenstelling tot politie en defensie, een situatie dermate op de spits kunnen doen lopen."

bron: Belga