IJF World Judo Masters - Joachim Bottieau behaalt zilver op Masters en wordt reekshoofd voor Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 27-jarige Belg Joachim Bottieau (-81 kg) heeft op de IJF World Judo Masters in het Mexicaanse Guadalajara zilver behaald en komt zo in de top 8 van de wereld waardoor hij als reekshoofd naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaat. In de finale verloor hij met houdgreep van de Amerikaan Travis Stevens. Het was pas de tweede keer in hun carrière dat Joachim Bottieau (World Ranking 15) en de drie jaar oudere Travis Stevens (WR 14) het tegen elkaar opnamen. Hun eerste onderlinge duel dateert al van 17 december 2010 toen de Amerikaan in de kwartfinale van de Grand Prix van Qingdao (China) onze landgenoot met yuko versloeg.

De finale van de Masters in Guadalajara werd tot 11 seconden voor tijd beheerst door strafpunten. Reeds in de eerste minuut kregen beide concurrenten een strafpunt achter hun naam en een minuut later kreeg Joachim Bottieau er een tweede omdat hij de aanval van de Amerikaan iets te gretig ontweek. Halverwege de kamp liet Stevens zich maar al te gemakkelijk buiten duwen en dat was voor de scheidsrechters aanleiding om onze landgenoot een derde strafpunt toe te kennen. Heel dikwijls wordt in dergelijke situatie het strafpunt toegekend aan de judoka die als eerste de gevechtszone buitenstapt. In eerste instantie volgde de jury deze redenering maar even later werd de beslissing omgekeerd.

Bottieau probeerde vanaf dan zoveel mogelijk aan te vallen waardoor Stevens heel passief ging verdedigen maar vreemd genoeg kreeg hij daar geen strafpunten voor. Elf seconden voor tijd counterde de Amerikaan gevat een aanval van Bottieau waardoor de Belg zijn kimono over het hoofd kreeg getrokken. Bottieau was hierdoor even het noorden kwijt en belandde zo in een houdgreep.

Met de 420 punten van de zilveren medaille schuift Joachim Bottieau op de World Ranking wel op naar de 7de plaats van de Olympische Ranking en wordt zo reekshoofd bij de lottrekking in Rio. Op die manier ontwijkt hij zijn sterkste tegenstrevers in de eerste ronde.

Zondag kampt Toma Nikoforov nog op de IJF World Judo Masters in Guadalajara.

bron: Belga