Grootste politiebonden vragen dringend structurele oplossing

door
Belga
Leestijd 2 min.

De twee grootste politiebonden, NSPV en VSOA, vragen dringend een structurele oplossing opdat politiemensen in de toekomst geen stakende cipiers meer moeten vervangen. De bonden reageren hiermee op het nieuws dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stakende politiemensen gaat opvorderen indien ze weigeren stakende cipiers te vervangen. Vincent Houssin van VSOA heeft begrip voor de beslissing van Jambon. "De minister heeft ook zijn verantwoordelijkheid. Hij kan niet anders, want moest er iets gebeuren, dan is hij politiek verantwoordelijk", luidt het. "Maar er moet absoluut een structurele oplossing komen", aldus Houssin, die er op wijst dat de politie niet opgeleid is om dergelijke taken over te nemen en dat de spanning in de gevangenissen momenteel te snijden is.

Ook Carlo Medo van het Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel (NSPV) vraagt met aandrang om een structurele oplossing, "in plaats van het opvorderen van politiemensen die al op hun tandvlees zitten". "We zullen onze taken uitvoeren want we zijn geen anarchisten, maar begrip opbrengen voor de opvordering kunnen we niet". Voor de sociale strijd van de cipiers heeft Medo wel begrip, maar het kan niet dat de politie daarvan de dupe is, luidt het. Medo wil daarom zo snel mogelijk aan tafel zitten met de minister en de betrokken diensten.

De cipiers zijn al sinds eind april in staking, waardoor de politie bepaalde taken in de gevangenissen moet overnemen. Vrijdag waren er problemen met werkonwillige federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest maandag en dinsdag nieuwe problemen. Als minister van Binnenlandse Zaken kan Jambon stakende agenten opvorderen, indien hij dat 24 uur vooraf aankondigt. Dat is zondag ook effectief gebeurd.

bron: Belga