Giro - Dolgelukkige Nibali wint Giro voor tweede keer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het zag er lange tijd niet goed uit voor Vincenzo Nibali (Astana) in de Giro (WorldTour). De Italiaan leek niet in topvorm, maar sloeg in de laatste twee bergritten genadeloos toe en mocht in Turijn alsnog het roze aantrekken. "De vreugde is enorm groot", glundert de Haai van Messina. "Ik ben gestart met het etiket van topfavoriet en dat heeft toch wel op mij gewogen. Er werd veel van mij verwacht", blikt de Siciliaan terug op drie weken Giro. "Pas toen ik het gevoel had dat het voorbij was voor het klassement, voelde ik me bevrijd. De klimtijdrit was het zwaarste moment. Het liep niet zoals ik wilde en ik had maagproblemen. Toen voelde ik me een beetje down."

Na de achttiende etappe had Nibali nog een achterstand van 4:43 op Kruijswijk, maar de Italiaan herpakte zich wonderbaarlijk in de laatste ritten. "In de slotweek begon ik me beter en beter te voelen en aan het eind sta ik zowaar helemaal bovenaan het klassement. Het was echt een enorm zware Giro, daarom is de vreugde ook zo groot. Dit beleven met mijn familie hier aanwezig, is onbeschrijflijk. Ik kan onmogelijk onder woorden brengen hoe gelukkig ik ben."

De Haai van Messina is niet aan zijn proefstuk toe in Italië. "Dit is mijn tweede eindzege in de Giro, nadat ik eerder in 2013 al de beste was. Het publiek vandaag op het lokale circuit was indrukwekkend. Ik voelde me heel erg geliefd. In het begin van de etappe werden we getrakteerd op regen, maar op het einde kwam het zonnetje erdoor. Dat maakte het plaatje compleet."

bron: Belga