Drie ton zware mobiele beiaard ingehuldigd in Mechelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Mechelen is zondag feestelijk een mobiele beiaard ingehuldigd. Het gevaarte op wieltjes weegt zowat 3.000 kilogram en telt 50 klokken. De mobiele beiaard kan de beiaardkunst als werelderfgoed mee helpen bewaren. Met vijf werkende beiaarden, een eigen stadsbeiaardier, concerten en een internationale beiaardschool staat de stad Mechelen hoog aangeschreven binnen deze muzikale kunstvorm. Sinds zondag heeft de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen er een opvallende variant van het toreninstrument bij gekregen: een mobiele beiaard, met vijftig gestemde bronzen klokken. Het drie ton zware instrument, vervaardigd door de klokkengieterij Royal Eijsbouts uit Nederland, krijgt een thuishaven in een speciaal paviljoen in de Sinte Mettetuin.

Het toestel kent acht demonteerbare modules. Zo kan het gemakkelijk worden vervoerd en kan men stukken op locatie spelen. De kostprijs bedroeg 162.000 euro. Drie vierde ervan werd gefinancierd door 115 sponsors van over de hele wereld. De stad Mechelen betaalde de zwaarste klok, van 187 kilogram.

"De mobiele beiaard is een nieuwe impuls in de promotie van de Belgische beiaardkunst, die in 2014 door Unesco als 'best safeguarding practice' voor het immaterieel cultureel werelderfgoed werd erkend", zegt de Mechelse schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen).

Het hele weekend werden beiaardconcerten- en activiteiten georganiseerd, met beiaardiers en studenten uit binnen- en buitenland. Zondag vond het officiële inhuldigingsconcert voor het nieuwe instrument plaats.

bron: Belga