Baloise Belgium Tour - Toestand Stig Broeckx blijft ernstig

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gezondheidstoestand van wielrenner Stig Broeckx blijft ernstig en 'zal de komende uren en dagen een constante monitoring van de parameters vergen'. Dat heeft zijn team Lotto Soudal zondagavond bevestigd. Broeckx was zaterdag het voornaamste slachtoffer tijdens de massale valpartij in de voorlaatste etappe van de Baloise Belgium Tour, hij liep twee bloedingen in de hersenen op en ligt in een niet-kunstmatig comateuze toestand. "De continue opvolging en verder onderzoek hebben uitgewezen dat de parameter betreffende hersendruk licht verhoogd is, zij het binnen beheersbare normen", verduidelijkt teamarts Servaas Bingé in een persbericht. "Tijdens de komende 48 tot 72 uur zal de af- of toename van de hersendruk bepalend zijn voor de verdere opvolging. Als de hersendruk verder verhoogt, kan dit leiden tot een operatieve ingreep; een verlaging van de hersendruk zou een positief signaal zijn".

"De bloedingen in de hersenen zijn gestabiliseerd. De toestand van Stig moet blijvend uur na uur opgevolgd worden en de behandeling gebeurt in overleg met het neurotraumatisch team van het ziekenhuis. De secundaire letsels - breuk van de oogkas en longkneuzing - hebben geen bepalende invloed op dit moment", klinkt het.

In de Giro werd Lars Bak zondag het slachtoffer van een zware valpartij. De Deen liep een gecompliceerde breuk van het schouderblad, een meervoudige ribbreuk en een kleine klaplong op. "Lars mag momenteel niet vliegen en blijft in Italië. Op het moment dat dit medisch verantwoord is, wordt hij naar België gerepatrieerd voor verder onderzoek."

bron: Belga