Vrouwen verantwoordelijk voor de helft van vrouwonvriendelijke tweets

Twitter staat nu niet meteen bekend als een platform voor genuanceerde meningen en aardige woordjes. Beledigingen of misogyne opmerkingen zijn er nooit veraf, al blijkt volgens een onderzoek van de Britse denktank dat vrouwen mee verantwoordelijke zijn voor vrouwonvriendelijke tweets.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Demos, een neutrale denktank, speurde drie weken lang naar woorden als 'slet' of 'hoer' op het sociale netwerk. In die tijd vonden ze dat 6.500 Britse unieke gebruikers het doelwit waren van 10.000 tweets met die beledigingen.  Internationaal liep dit zelfs op tot 200.000 berichten gericht aan 80.000 personen. In het totaal vonden de onderzoekers van Demos anderhalf miljoen tweets met de gezochte woorden, maar met een algoritme hebben ze tweets die over ander zaken gaan, zoals mensen die kwesties als slutshaming aankaarten, ertussenuit gefilterd.

Een verdere analyse van de data door Demos toont aan dat niet enkel mannen zich schuldig maken aan vrouwonvriendelijk gedrag. Sterker nog, maar liefst de helft van de misogyne tweets werd door vrouwen de wereld ingestuurd.

Met hun onderzoek wil Demos aandacht leggen op het feit dat voorbeeldige burgers zich soms lang niet zo positief gedragen eenmaal ze online zijn. De resultaten van de studie werden deze week voorgelegd aan het Britse parlement door enkele vrouwelijke parlementsleden in het kader van de 'Reclaim the Internet'-campagne. De parlementsleden willen dat verschillende instellingen en sociale netwerken de handen in elkaar slaan om online seksisme en misbruik aan te pakken.

Archiefbeeld AFP / R. Pohle