Vijf uur volledig vrije keuze voor iedereen in eerste middelbaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanaf het schooljaar 2018-2019 krijgt iedereen in het eerste middelbaar 5 uur om volledig vrij in te vullen. Leerlingen kunnen kiezen om nieuwe vakken te verkennen, bepaalde kennis bij te spijkeren of te verdiepen. In de tweede en derde graad brengt de Vlaamse regering de 29 studiegebieden terug tot 8 domeinen. Naast de kinderbijslag en de hervorming van de provincies maakte ook de modernisering van het secundair onderwijs deel uit van de "superministerraad" die de Vlaamse regering vrijdag van 8 uur 's ochtends tot na middernacht bezighield. Het akkoord legt de langverwachte uitrol van het masterplan met 71 maatregelen in een definitieve plooi. Van een brede graad is geen sprake, al zullen alle leerlingen in het eerste middelbaar voortaan wel eenzelfde basisvorming genieten, goed voor 27 uur aan vakken, verduidelijkte onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

De overige vijf uur mogen leerlingen volledig vrij invullen. Ze zullen kunnen kiezen of ze bepaalde vakken "verkennen, versterken of verdiepen", luidt het. In het tweede jaar wordt dat zeven uur, maar is de keuze al grotendeels beperkt tot een basisoptie. Voor leerlingen in de B-stroom vormt de basisoptie dan twaalf uur.

Scholen behouden grote autonomie om die basisopties in te vullen, benadrukte minister Crevits. "De pedagogische vrijheid en de vrijheid van onderwijs staan dus niet onder druk."

Vanaf de tweede graad is dan sprake van het matrix-systeem. De huidige 29 studiegebieden worden teruggebracht tot 8 richtingen, gaande van het wetenschappelijke STEM over economie en organisatie tot voeding en horeca.

ASO, BSO en TSO blijven bestaan, maaa-str de focus komt veel meer te liggen op de opdeling tussen richtingen die focussen op een doorstroom naar hoger onderwijs en zij die focussen op de arbeidsmarkt. Voor elk vak is nu bepaald waar het zich precies bevindt. Dus in welke richting én met welke finaliteit.

Schoolbesturen worden niet verplicht om hun scholen als domein- of campusscholen te organiseren. Maar wie dat doet, krijgt een financiële bonus voor moderne en kwaliteitsvolle technische uitrusting, aldus nog Crevits.

bron: Belga