Rode Duivels - Marc Wilmots: "We wisten dat aanvangsfase moeilijk zou worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels wonnen zaterdag hun eerste oefeninterland in de EK-voorbereiding uiteindelijk met 1-2 in Zwitserland, maar hadden het vooral in de eerste helft niet onder de markt met de Zwitsers. "We wisten op voorhand dat het de eerste twintig minuten moeilijk zou worden", bekende bondscoach Marc Wilmots na de wedstrijd in het Stade de Genève. "We hebben zeven trainingen op vijf dagen afgewerkt, waarvan er een deel relatief zwaar waren. Bovendien konden we enkele spelers niet op hun beste positie zetten. Het grootste probleem voor de pauze was Xherdan Shaqiri die altijd naar binnen ging, bij de rust hebben we bijgestuurd. Na de tegentreffer zijn we rustig gebleven en enkele minuten later stond het al gelijk. Dat wijst op maturiteit in mijn groep", aldus de bondscoach.

Centraal op het middenveld begon Wilmots met het onuitgegeven duo Mousa Dembélé en Marouane Fellaini aan de wedstrijd. Dembélé werd na de pauze naar de kant gehaald. "Mousa had op het einde van de eerste helft iets aan de kuit gevoeld na een actie. Het was niet voorzien om het te wisselen, maar ik wou geen risico nemen."

Achterin waren de ogen vooral gericht op de blessuregevoelige Thomas Vermaelen en gelegenheidsrechtsachter Axel Witsel, die in de tweede helft naar zijn vertrouwde positie op het middenveld verhuisde. "Ik ben heel tevreden over de prestatie van Vermaelen, ik heb deze week meermaals gezegd dat hij een verdediger met internationale klasse is. Wat me vooral interesseert is zijn fysiek. Vandaar ook zijn vervanging, want ik wil hem klaarstomen voor het EK. Witsel hield zijn flank op rechts goed dicht, op het vlak van automatismen was het natuurlijk lastig. Na rust hebben we gezien hoe belangrijk Witsel is als controlerende middenvelder, met de pressing naar voren die hij zet", aldus Wilmots.

Goudhaantjes Eden Hazard en Kevin De Bruyne mochten de hele wedstrijd blijven staan, ondanks het feit dat ze nog niet zo lang geleden zijn teruggekeerd uit blessure. "Eden en Kevin zijn spelers die minuten nodig hebben om beter te worden en die zullen ze ook nog krijgen in de komende oefenwedstrijden. De Bruyne beviel me, hij kwam de bal achterin opvragen om zo het spel te sturen."

bron: Belga