Opendeurdag Europese instellingen trekt 18.000 bezoekers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zo'n 18.000 mensen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de verschillende Europese instellingen in Brussel, naar aanleiding van de opendeurdag. Dat zijn er minder dan in 2015 maar de organisatoren zijn toch tevreden over die publieke belangsteling. Centraal in deze editie 2016 stond het motto van de Europese Unie: "In verscheidenheid verenigd".

Het programma van het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio's en de Europese Dienst voor Extern Optreden benadrukte de rijkdom van de Europese identiteit doorheen haar verscheidenheid van culturen, talen, religies, enz.

Zo had het Europese Parlement een publiek debat georganiseerd rond het citaat van Mahatma Gandhi: "Ons vermogen om eenheid in verscheidenheid te bereiken zal zowel de schoonheid als de uitdaging voor onze beschaving zijn". Verschillende europarlementariërs namen deel aan de ontmoeting evenals Ali Ferzat, laureaat van de Sacharovprijs in 2011. In de Raad van de Europese Unie waren er niet alleen rondleidingen maar ook stelde elke lidstaat zijn culturele en culinaire eigenheden voor, terwijl de Europese Commissie in 5 "dorpen" haar grote prioriteiten uiteenzette: tewerkstelling, groei en investeringen, eengemaakte digitale markt, unie voor energie en klimaat, migratie, en burgerschap en meertaligheid.

Naast de verschillende infostands over het voorzitterschap van het Europese Economische en Sociale Comité, stelde deze laatste haar rol en acties voor rond grote thematische stands: groei, tewerkstelling, solidariteit, participatieve democratie, leefmilieu.

De culturele en territoriale diversiteit van de steden en regio's van Europa stond op het programma van het Europese Comité van de Steden en Regio's en in de Europese Dienst voor Extern Optreden waren talrijke deskundigen paraat om de vragen van de bezoekers te beantwoorden.

bron: Belga