Open Vld Antwerpen wil meer creativiteit en groendaken in Scheldestad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld Groot-Antwerpen heeft op een partijcongres zaterdag gepleit voor meer ruimte voor creativiteit in de eigen stad. Daartoe zou het bestuur soepeler moeten omgaan met het herbestemmen van gebouwen en zou het voor starters de vestigingstaks afschaffen. Ook ziet de partij heil in groendaken. Gewezen minister Turtelboom blijft mee aan zet in de partij, klinkt het op een persmoment achteraf. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hield de partij zaterdag haar tweede Stadscongres. Een eerste voorstel dat er uit voortkwam, is dat gebouwen sneller een nieuwe invulling moeten kunnen krijgen. "De school van vandaag moet het rusthuis van morgen kunnen worden en omgekeerd", zegt Willem-Frederik Schiltz. "Nu is een bestemmingswijziging een rompslomp. Daar vlotter mee omgaan, pakt ook de leegstand aan", vult kersvers staatssecretaris Philippe De Backer aan.

Naar analogie met Gent wil men ook meer startende bedrijven aantrekken. Daarvoor willen de Antwerpse liberalen de vestigingstaks in de eerste drie jaar afschaffen. "We moeten van Antwerpen dé start-upstad maken tegen 2020", stelt De Backer. "Antwerpen moet ook voortrekker worden op vlak van nieuwe technologie en gezondheidszorg, met een heuse e-healthvalley." In de stad zouden ook regelluwe zones moeten komen, waar de maak- en diensteneconomie zich snel kan ontwikkelen.

Meer groen willen de liberalen in de hoogte. "De regelgeving dient te worden aangepast. Dakparken en stadslandbouw kunnen gerealiseerd worden bovenop bestaande gebouwen die veel oppervlakte innemen", zegt Annemie Turtelboom in een persbericht.

Turtelboom, die recentelijk aftrad als Vlaams minister, lijkt in Antwerpen nog niet uitgeteld. "Het is niet omdat er intern wat positiewissels zijn, dat de ploeg uit elkaar valt. Ze blijft er een deel van", aldus Schiltz. "En hoe de posities vallen, zien we nog wel. Vandaag ging het meer over de inhoud."

bron: Belga