Groen over hervorming kinderbijslag: "Gemiste kans"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De hervorming van de kinderbijslag zal niet leiden tot minder kinderarmoede en treft de middenklasse, verwacht oppositiepartij Groen. De groenen zijn niet te spreken over de "koehandel" met de dossiers van het secundair onderwijs en de provincies, en spreken van een gemiste kans. "Hoe gaat de regering het uitleggen dat een gezin minder kindergeld krijgt omdat er ergens iets in het onderwijsdossier in ruil werd gegeven?" vraagt Groen-fractieleider Björn Rzoska zich af. Hij spreekt van oude politieke cultuur en een reeks "compromissen à la belge". Een superministerraad zou zinvol zijn als dat betekent dat ze supergoede beslissingen zouden nemen, aldus de groenen. "De echte reden was dat de regeringspartijen het maandenlang oneens bleven over cruciale dossiers. Dus hebben ze vandaag maar een koehandel opgezet om de indruk te wekken dat ze kunnen beslissen."

Volgens Groen is het extraatje bij de start van de kleuterschool slechts een symbool dat niet zal leiden tot meer kinderen in onze kleuterklassen. "Uiteraard moeten ouders hun kinderen inschrijven in het onderwijs. Maar er zijn betere manieren om dat te bekomen dan financiële bestraffing", klinkt het. "Kinderbijslag is een recht van het kind. De leerplicht verlagen zou een veel gerichtere maatregel zijn."

Nog volgens Groen zal de hervorming ook niet zorgen voor een daling van de kinderarmoede. "De regering trekt belachelijk weinig middelen uit voor gericht beleid", zegt Rzoska. "Dat is een gemiste historische kans om de kinderbijslag intelligent te hervormen."

Groen zelf had liever een inkomensgerelateerde kinderbijslag gezien, met 300 euro per kind voor wie onder de armoedegrens leeft, 150 à 200 euro voor middenklassegezinnen en 90 euro voor de hoogste inkomens.

bron: Belga