Op het menu voor de beste van de klas

Onze voeding beïnvloedt sterk onze capaciteiten. Dat is uitvoerig bewezen. Onze hersenen vertegenwoordigen slechts 2% van ons lichaamsvolume maar verbruiken meer dan 20% van onze energie. Reden te meer dus om tijdens de examens aandacht te besteden aan wat er op ons bord komt, want die kleine grijze massa heeft juist dán extra voedingstoffen nodig.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Vast ritme behouden

Wie honger heeft, presteert minder goed. Blijf tijdens de blokperiode een regelmatig voedingspatroon behouden: ontbijt, lunch, tussendoortje en avondeten. Die maaltijden geven niet alleen structuur aan je dag omdat ze de werkperiodes onderbreken en je de kans bieden om pauzes in te lassen, ze zorgen vooral voor een regelmatige voedseltoevoer voor de hersenen. De grijze cellen vragen veel energie en hebben het liefst de hele dag door toegang tot voedingsstoffen.

Brainfood

Ons brein is een superkrachtige computer en heeft een veertigtal verschillende voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren: vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren, essentiële vetzuren... Een zo gevarieerd mogelijk dieet is dus een must. Vitamines vinden we in groenten en fruit; eiwitten in vlees, vis en eieren of in de combinatie van peulvruchten en rijst. Maar het brein heeft een uitgesproken voorkeur voor glucose, afkomstig van koolhydraten. We grijpen daarom het best naar de trage suikers: pasta, brood, aardappelen, rijst... Voor wie niet graag kookt of geen tijd heeft, zijn diepvriesproducten een goed alternatief. En dat betekent uiteraard niet elke dag pizza! Neen hoor, zelfs niet de veggiepizza!

Absoluut te vermijden

Een pizza-pastadieet van verschillende opeenvolgende dagen lijkt aanlokkelijk, maar is dus geen goed idee. Snelle suikers zijn geen optie, tenzij je ze aan het einde van de maaltijd consumeert. Vermijd ook pepmiddelen zoals nicotine, koffie, alcohol en energiedrankjes. Even een energieboost nodig? Eet dan citrusvruchten of kiwi's, ze zijn rijk aan vitamine C, of spirulina, een gevriesdroogde zoutwateralg die je bijvoorbeeld met fruitsap kan mengen. Vermijd ten slotte te veel geraffineerde producten. Je grijze cellen hebben er niets aan. Net als de klassieke snelle suikers zorgen ze voor insulinepieken die op hun beurt tot plotse vermoeidheid leiden. Laat witbrood, witte pasta, witte suiker, voorgekookte rijst in builtjes ... dus links liggen en verkies volkorenproducten.

Door Lucie Hage

Foto R.V.