VN willen snelle respons team van 15.000 blauwhelmen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties willen tegen het einde van het jaar een permanente vredesmacht in het leven roepen van 15.000 blauwhelmen, die snel ingezet kan worden bij vredesoperaties. Dat heeft Hervé Ladsous, de chef van de VN-vredesoperaties, donderdag gemeld. Sinds enkele maanden is een zorgvuldig selectieproces aan de gang om de landen en de eenheden te selecteren die zouden kunnen deelnemen, aldus Ladsous.

De 15.000 manschappen en hun materiaal zullen klaarstaan om, in het geval van een crisis, een vredesmissie op poten te zetten -zoals in Mali of de Centraal-Afrikaanse Republiek- of om een missie te versterken waar nodig, zoals in Zuid-Soedan. Eens de vredesmacht is opgericht, zal enkel nog een politieke beslissing nodig zijn om de blauwhelmen in te zetten, legt Ladsous uit. Daardoor zal een ontplooiing kunnen gebeuren binnen de 30 tot 60 dagen, in plaats van binnen de zes of zeven maanden, die momenteel nodig zijn om een operatie op poten te zetten.

In september vorig jaar beloofden 55 landen in totaal zowat 50.000 extra blauwhelmen ter beschikking te stellen. Sindsdien hebben VN-verantwoordelijken al een bezoek gebracht aan een twintigtal landen die mogelijk soldaten en politieagenten zouden sturen, "om zeker te zijn dat we enkel de allerbesten rekruteren", zegt Ladsous nog.

Wereldwijd nemen meer dan 100.000 soldaten en politieagenten deel aan 16 vredesmissies van de Verenigde Naties. Momenteel is dit systeem echter sterk afhankelijk van een klein aantal ontwikkelingslanden (Bangladesh, India, Pakistan, Ethiopië en Rwanda). Bovendien moeten de blauwhelmen in een groeiend aantal conflicten tussenkomen. Daarom hopen de VN om meer blauwhelmen uit andere landen aan te trekken.

Bron: Belga