Staking gevangenissen - Tussen 150 en 200 gevangenen zullen extra lang penitentiair verlof krijgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tussen 150 en 200 gevangenen zullen door de aanhoudende staking een extra lang penitentiair verlof kunnen krijgen, tot vijftien dagen. Dat schrijft Le Soir vrijdag op zijn website. Volgens de Deredactie.be, die zich baseert op RTLinfo, gaat het om 200 tot 300 gevangenissen. Het gaat om een uitzonderlijke maatregel die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft genomen om de spanningen in de gevangenissen in toom te houden, klinkt het. Normaal duurt een penitentiair verlof 36 uur, maar nu zou dat kunnen worden verlengd tot 15 dagen of meer. De maatregel wordt genomen om humanitaire redenen: omdat de toestand in de gevangenissen stilaan onleefbaar wordt door de staking die al meer dan een maand duurt, maar ook om de levensomstandigheden te verbeteren voor de gedetineerden die geen penitentiair verlof krijgen.

De penitentiaire instellingen hebben vrijdag een lijst opgesteld van de gevangenen die aan de voorwaarden voldoen voor een verlengd penitentiair verlof. Zo moeten ze veroordeeld zijn voor straffen van maximum 10 jaar, moeten ze al zonder probleem verlof hebben gekregen en mogen ze niet veroordeeld zijn wegens moord, terrorisme of zedendelicten, bevestigt Marc Dizier, de directeur van de gevangenis van Andenne en de voorzitter van de Franstalige vereniging voor gevangenisdirecteurs, aan Belga.

In Andenne zullen tien gevangenen in de loop van het weekend de gevangenis verlaten. "Het gaat om een tiental gevangenen per instelling, in een vijftiental gevangenissen", aldus Dizier. Volgens Deredactie.be zou het in Sint-Gillis, Vorst, Ittre en Doornik gaan om 15 gevangenen.

bron: Belga