Spoorstaking - Geen treinverkeer in Wallonië, hinder in Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De spoorstaking vrijdag is net zoals donderdag voornamelijk voelbaar in het zuiden van het land, waar het treinverkeer volledig lam ligt. In Vlaanderen stijgt de hinder, aldus NMBS-woordvoerder Thierry Ney. Omstreeks 07.00 uur rijdt 80 procent van de treinen tussen Oostende en Brussel, tussen Antwerpen en Gent is dat 90 procent, tussen Gent en Kortrijk 80 procent, tussen Hasselt en Antwerpen 80 procent, tussen Jette en Dendermonde 80 procent, tussen Brussel en Antwerpen 75 procent, tussen Leuven en Brussel 60 procent.

De hinder in Vlaanderen is vooral een gevolg van de staking in Wallonië, maar ook in Vlaanderen zelf wordt er her en der gestaakt door het treinpersoneel.

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

bron: Belga