Personeelsvergadering bij Mechelse politie levert geen uitsluitsel over racismegeruchten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek, die al enkele weken onder vuur ligt vanwege verhalen over pesterijen en racisme binnen het korps, heeft een personeelsvergadering plaatsgevonden om de kwestie te bespreken. Op die vergadering, die volgens de initiatiefnemers uitging van de mensen op het terrein en dus niet van de korpsleiding, zouden echter niet alle vakbonden opgedaagd zijn. Ruim 200 personeelsleden hebben in een open brief om duidelijkheid gevraagd. "De recente berichtgeving die in de pers werden meegedeeld op aangeven van twee vakbonden in verband met racisme en discriminatie hebben zeer veel collega's geraakt en hebben de relativeringszin van velen zwaar op de proef gesteld", klonk het na afloop in een mededeling van de initiatiefnemers van de vergadering. "We moeten nu met lede ogen aanzien hoe we worden afgeschilderd als een racistisch en discriminerend korps. Dat heeft ongetwijfeld een impact op de interne relaties en op onze relatie met allochtone burgers."

De personeelsleden voelen zich naar eigen zeggen geroepen om "niet lijdzaam deze kruistocht tegen ons korps te ondergaan" en uiten in een open brief hun ongenoegen. Ze vragen ook aan de vakbonden om verduidelijking van de vernoemde problemen.

"We hebben daarom een uitnodiging verstuurd naar al de vakbonden om met ons in dialoog te gaan", gaat het verder. "We kunnen vaststellen dat slechts twee vakbonden vertegenwoordigd waren op deze bijeenkomst, wat we natuurlijk betreuren." De initiatiefnemers besluiten dan ook dat hun vragen onbeantwoord bleven.

bron: Belga