Nieuwe spin ontdekt in het Zwin

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is een spinnensoort ontdekt, de Porrhomma cambridgei, die nooit eerder in België is opgemerkt. Een team wetenschappers van UGent, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, de West-Vlaamse Intercommunale en Natuurpunt troffen het diertje recent aan. Het team deed onderzoek naar de bodembewonende ongewervelden na jaren werk van Agentschap Natuur en Bos (ANB) om de ecologische kwaliteit in het Zwin terug op te krikken. Bij dat onderzoek vonden de wetenschappers een piepklein spinnetje van de soort Porrhomma, in het Nederlands "kleinoogje" genaamd. Nader onderzoek wees uit dat het de Porrhomma cambridgei betrof, die voor het eerst wordt aangetroffen in België.

Wellicht woont die soort al langer in België, maar is het spinnetje nog niet opgemerkt door de moeilijke herkenbaarheid of de verborgen levenswijze. Deze soort heeft niet alleen een onopvallend uiterlijk, klein, en sterk gelijkend op andere Porrhomma-soorten, maar ook een hoofdzakelijk ondergrondse levenswijze. Opvallend: gelijktijdig met de ontdekking in het Zwin, werd er ook in de Viroinvallei in Nismes, in de Waalse provincie Namen, een exemplaar gevonden.

Het onderzoek in het Zwin leverde nog meer vondsten op. Er zijn zes spinnensoorten aangetroffen die in Vlaanderen met uitsterven bedreigd beschouwd worden, waarvan vier soorten die enkel op schorren leven: het kwelderkaardertje, de schorrenwolfspin, het klokspinnetje en het elegant putkopje.

bron: Belga