Meer fondsen nodig om vluchtelingencrisis te bestrijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leiders van de G7-landen zijn vrijdag in Japan overeengekomen dat er meer middelen nodig zijn om de migratie- en vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Daarnaast is er nood aan de creatie van legale migratiekanalen. Dat heeft een anonieme bron binnen de Europese Unie verklaard. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet bovendien weten dat de leiders besloten hebben om 3,2 miljard euro vrij te maken voor Irak, voor de strijd tegen het terrorisme en de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had donderdag bij de start van de G7-top de internationale gemeenschap opgeroepen om solidair te zijn bij de vluchtelingencrisis en meer middelen vrij te maken. De crisis is een globaal probleem, en als "de G7-landen het voortouw niet nemen bij de aanpak van de crisis, dan zal niemand dat doen", zei hij.

De Europese Unie is dan ook "redelijk tevreden" met het besluit, aldus de bron, die toevoegt dat de woorden nu in daden omgezet moeten worden.

De leiders van de G7 stelden vrijdag dat er nood is aan een globale gecoördineerde respons om de vluchtelingencrisis te bestrijden. Internationale organisaties, waaronder de Wereldbank en de Europese Investeringsbank, zullen gevraagd worden om meer fondsen vrij te maken, aldus de EU-bron.

Concreet hebben de G7-leiders al beslist dat 3,2 miljard euro vrijgemaakt wordt voor Irak. Met de kapitaalinjectie willen ze het land helpen in zijn strijd tegen het terrorisme en om de vluchtelingenproblematiek aan te pakken. Duitsland had eerder al aangekondigd om Irak een lening van 500 miljoen euro te geven, die deel uitmaakt van de 3,2 miljard. In een mededeling verklaren de G7-leiders dat Irak met het geld "zijn fiscale uitdagingen kan aanpakken en zijn economie kan versterken via hervormingen".

De G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden, bestaat uit de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada en Japan, en ook de Europese Unie wordt in de G7 gepresenteerd.

bron: Belga