Mechelse raadkamer bevestigt aanhouding twee verdachten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De twee verdachten van de Antwerpse terreurcel die woensdag werd opgerold, zijn voor de Mechelse raadkamer verschenen. Die heeft hun aanhouding met een maand verlengd, zo meldt het federaal parket. Eén van beiden blijft dus in de cel terwijl de andere nog steeds een enkelband moet dragen. De terreurcel zou bestaan hebben uit negen leden, van wie er vijf minderjarig waren, en werd afgelopen woensdag opgerold. Toen viel de Antwerpse federale gerechtelijke politie binnen op acht plaatsen o.a. in Ternat, Borgerhout en Antwerpen. Bij die huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel werden vier meerderjarigen opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Mechelen. Eén van hen werd aangehouden, een tweede werd eveneens aangehouden maar onder de modaliteit van een enkelband terwijl de laatste twee werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Alle vier werden ze in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Verschillende minderjarige leden van de terreurcel werden dan weer geplaatst door de jeugdrechter.

Volgens het federaal parket probeerde de terreurcel mensen te ronselen om naar een conflictgebied te gaan, waarschijnlijk Syrië of Libië, maar waren er ook plannen voor een aanslag.

Verschillende media melden dat de terreurcel plannen zou gesmeed hebben om Filip Dewinter te vermoorden maar dat ze dat plan lieten varen en een aanslag op het station Antwerpen-Centraal overwogen. Hoe concreet die plannen waren, zou uit het verdere onderzoek moeten blijken. Het federaal parket geeft voorlopig in ieder geval geen commentaar op die berichtgeving.

bron: Belga