HR Rail bevestigt voorwaarden voor intrekking omzendbrief kredietdagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, bevestigt in een persbericht dat de spoordirecties bereid zijn de omzendbrief over een herberekening van de compensatiedagen (kredietdagen genoemd) in te trekken, indien het personeel instemt met een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat 15 november (Koningsdag) vanaf dit jaar geschrapt wordt als extralegale feestdag. Die dag zou dan een gewone werkdag worden. Daarnaast moeten de werknemers ermee akkoord gaan dat één kredietdag wordt geschrapt per 18 dagen afwezigheid wegens ziekte, zoals in de omzendbrief stond. Tijdens hun vakantiedagen daarentegen blijven de werknemers wel zoals voorheen kredietdagen opbouwen, hetgeen een versoepeling is tegenover de omzendbrief.

Er zal ten slotte nog sociaal overleg volgen over een extra maatregel in 2017, "die toelaat het beoogde productiviteitsdoel te bereiken". Volgens de bonden zou nog een feestdag geschrapt kunnen worden.

De bonden leggen die voorstellen maandagvoormiddag voor aan hun achterban. Nadien - rond 14.30 uur - trekken ze met het resultaat ervan naar de spoordirecties (HR Rail, Infrabel en NMBS).

De CEO's van Infrabel en NMBS, respectievelijk Luc Lallemand en Jo Cornu, waren vrijdag overigens aanwezig op het overleg met de bonden.

"Het is evident dat een terugkeer naar een normale toestand op het terrein de sereniteit tijdens het debat bevordert", besluit HR Rail.

bron: Belga