Franstalige Gezinsbond pleit voor 150 euro kinderbijslag per kind

door
Belga
Leestijd 1 min.

La Ligue des familles, de Franstalige tegenhanger van de Gezinsbond, pleit ervoor de kinderbijslag in Franstalig België te hervormen naar een vast bedrag van om en bij de 150 euro. Dat maakt de vereniging vrijdag bekend. La Ligue des familles stelt voor om de bestaande rangorderegeling, die het bedrag van de kinderbijslag doet stijgen naargelang het aantal kinderen, af te schaffen. De leeftijdstoeslag, waardoor het bedrag stijgt naargelang de leeftijd van de kinderen, wil de vereniging dan weer vervangen door een supplement van 42,50 euro per kind dat ouder is dan 14 jaar.

"De kinderbijslag dient om ouders te ondersteunen, niet om geboortecijfers op te krikken", verklaart Delphine Chabbert, politiek secretaris van de organisatie. "Vandaag krijgen ouders voor hun tweede kind een bedrag dat dubbel zo groot is als voor het eerste, dat houdt geen steek", klonk het verder.

De gezinsorganisatie stelt wel enkele sociale correcties voor: zo zou er bovenop het basisbedrag van 150 euro een toeslag van 50 euro komen per kind in gezinnen met een laag inkomen en met drie of meer kinderen. Het voorstel van La Ligue des familles vertoont opvallende gelijkenissen met de plannen van de Vlaamse regering om de kinderbijslag te hervormen. In de plannen, waarover nog steeds onderhandeld wordt, is onder meer sprake van een vast bedrag van om en bij de 150 euro en een afschaffing van de rangorderegeling en de leeftijdstoeslag.

bron: Belga