EK 2016 - EK-gangers tanken vertrouwen in oefenwedstrijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Engeland, Slovakije, Noord-Ierland, Tsjechië en Kroatië hebben vrijdagavond een goede generale repetitie gehouden met het oog op het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. De Engelse bondscoach Roy Hodgson bracht tegen Australië in het Stadium of Light van Sunderland een zeer jeugdig elftal - met de 18-jarige debutant Marcus Rashford als exponent - aan de aftrap. Het jeugdproduct van Manchester United toonde al na twee minuten zijn kunnen. Met een volley verschalkte hij de Australische doelman Matt Ryan (ex-Club Brugge) en zette hij de "Three Lions" op voorsprong. Rashford wordt de jongste speler die bij zijn debuut voor Engeland raak treft. Na de pauze rondde de ingevallen Wayne Rooney (55.) een counter perfect af. Met een harde knal liet het boegbeeld van ManU geen kans aan Ryan. Invaller Eric Dier kopte een kwartier voor het laatste fluitsignaal de 2-1 eindstand voorbij zijn eigen doelman Fraser Forster.

In groep B zal Engeland in de groepsfase op het EK behalve tegen Wales en Rusland ook tegen Slovakije spelen. De Slovaken wisten hun oefenpot tegen Georgië met 3-1 te winnen. Adam Nemec (5. en 56.) en Adam Zrel'ak (70.) tekenden voor de Slovaakse treffers.

Noord-Ierland mag het in de groepsfase van zijn allereerste EK opnemen tegen grootmacht Duitsland, Polen en Oekraïne. De "Green & White Army" verloren al tien EK-kwalificatiewedstrijden op rij niet en trokken die ongeslagen lijn door. Tegen Wit-Rusland boekte de Noord-Ierse selectie een makkelijke 3-0 overwinning. Kyle Lafferty (6.) en Conor Washington (44.) scoorden voor de thee, Grigg (88.) legde de eindstand vast.

In groep D kijken Tsjechië, Kroatië, Turkije en titelhouder Spanje elkaar in de ogen. Tsjechië maakte er in de vriendschappelijke match tegen Malta een doelpuntenfestival van (6-0). Plasil (15.), Skoda (21.), Hubnik (40.), Lafata (74.), Necid (81.) en Schick (90.+1) stonden aan het kanon. Doelman en sterkhouder Petr Cech verzamelde zijn 119e cap voor de Tsjechen. Daarmee verbeterde de 34-jarige doelman van Arsenal het record van voormalig middenvelder Karel Poborsky (118 caps). Kroatië ten slotte won zijn oefenduel tegen Moldavië met het kleinste verschil dankzij een treffer van Andrej Kramaric (9.).

bron: Belga