Een van de pasgeboren amoerluipaardjes in Bellewaerde overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een van de drie amoerluipaardwelpjes die bijna een week geleden geboren werd in het pretpark Bellewaerde, is donderdag overleden. Dat is bij Bellewaerde vernomen. Vorige week zaterdag werden in Bellewaerde drie amoerluipaarden geboren. "Maar Vlada, de moeder, heeft woensdag een van de drie welpjes verstoten. Vermoedelijk omdat haar instinct aangaf dat het om een zwakker welpje met minder overlevingskansen ging. Ze heeft zich geconcentreerd op de twee andere welpen", zo zegt Kristof Louagie, woordvoerder van het pretpark.

Donderdag is het verstoten amoerluipaardje dan overleden. "We hebben ervoor gekozen om niet tussen te komen, omdat de luipaarden deel uitmaken van een kweekprogramma. Dat betekent dus ook dat de dieren niet met de hand mogen worden opgevoed en zo weinig mogelijk in contact met de mens mogen komen. Want anders zijn ze niet meer geschikt om later weer te worden uitgezet in het wild", vervolgt de woordvoerder.

Louagie benadrukt wel dat de twee andere welpjes het nog altijd uitstekend stellen. "Dat is belangrijk, want de eerste weken zijn altijd kritiek. Bovendien is het de eerste worp van Vlada, wat bij katachtigen toch altijd een groter risico inhoudt."

De amoerluipaardjes in Bellewaerde maken deel van een internationaal kweekprogramma. De bedoeling is om de dieren later weer te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat, in Rusland en Noord-China. Momenteel leven er nog maar zeventig amoerluipaarden in het wild.

bron: Belga