Di Rupo bestrijdt dat hij vakbonden zou "aanvuren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

PS-voorzitter Elio Di Rupo pikt de verwijten niet als zou hij de stakingen aansturen. Op Bel RTL hekelde hij vrijdagochtend het amalgaam dat volgens hem te vaak gemaakt wordt van de PS en de socialistische vakbond. De oorzaak van de stakingen moet net bij de MR en de rest van de regering gezocht worden, schoot hij terug. "Ik wordt het wat moe om telkens wanneer iets misloopt te moeten horen: socialistische vakbond, socialistische vakbond. De FGTB heeft ook ecologisten in haar middens, mensen van de PVDA, ...", beklemtoonde hij. "De vakbonden, dat zijn de vakbonden. De PS, dat is de PS. Zelf neem ik deel aan geen enkele vergadering waar beslist wordt bij de vakbonden."

Di Rupo zegt de gevolgen van de wilde staking bij het spoor te betreuren. Maar voor hem is de oorzaak zonneklaar. "Het voornaamste doelwit, dat is de regering. Het is zij die het geld voor de NMBS met 2 miljard euro verlaagt, op een moment dat er nood is aan meer NMBS."

"Tot wie kunnen de Franstaligen zich vandaag richten? De premier blinkt uit in afwezigheid en de MR antwoordt niet", merkte de voormalige eerste minister voorts op. "Dat betekent dat de Franstaligen ondergewaardeerd zijn, ondervertegenwoordigd. Dat is een probleem waar men niet vaak over spreekt maar dat gevolgen heeft zoals we die nu kennen."

Dat sommige vakbondslui intussen hardop dromen van het einde van de regering, is volgens Di Rupo ook voor hun rekening. "Ik ben niet gekomen om te zeggen dat de regering moet vallen. Ik ben er om te zeggen dat ze haar koers moet wijzigen", besloot hij.

bron: Belga