Slechts in de helft van de gevallen worden antidepressiva juist voorgeschreven

Dat dokters te snel antidepressiva voorschrijven is al een tijdje geweten, maar een onderzoek van de McGill universiteit in Montreal toont aan dat ze ook te creatief met het geneesmiddel omspringen. In 45% van de gevallen verstrekken geneesheren het medicijn voor andere ziektes dan depressie.

De onderzoekers bestudeerden 101.759 antidepressiva-voorschriften van 158 dokters voor 19.734 patiënten. Slechts in 55% van de gevallen hadden de mensen ook daadwerkelijk een depressie.

Artsen denken onder meer migraine, neerslachtigheid door de menopauze, insomnia en ADHD op te lossen met een antidepressivum. Dat is meteen ook de oorzaak van de stijging in het gebruik van de medicatie de laatste jaren. Experts waarschuwen dat het middel niet zomaar mag worden voorgeschreven en dat daar dringend meer controle op moet komen.

“Ik kan niet met zekerheid zeggen dat antidepressiva niet werken voor deze aandoeningen of dat er echt gezondheidsrisico’s zijn, maar er is een mogelijkheid dat ze schadelijk zijn en niet effectief zijn tegen de symptomen waarvoor ze worden voorgeschreven”, vertelt hoofdauteur van de studie Jenna Wong aan CBS News.

De wetenschappers pleiten dan ook voor meer onderzoek. “Hopelijk moedigen onze resultaten aan om de effectiviteit van het medicijn voor andere ziektes zorgvuldig te bestuderen.”

Foto Pixabay