VN vragen Hamas af te zien van publieke terechtstellingen in Gaza

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties (VN) hebben Hamas woensdag opgeroepen niet door te gaan met de geplande publieke terechtstellingen in de Gazastrook en vragen aan de Palestijnse president Abbas om een moratorium op de doodstraf in te voeren. Afgevaardigden van Hamas keurden woensdag een verordening goed die de executie van 13 terdoodveroordeelden mogelijk maakt.

"Ik dring er bij Hamas op aan de executies niet uit te uitvoeren en ik vraag president Abbas om een moratorium in te stellen voor de toepassing van de doodstraf", zo zei de speciale gezant voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties (VN), Nickolay Mladenov, aan de Veiligheidsraad.

"De internationale wetten beperken de toepassing van de doodstraf tot de ergste misdrijven en na een rechtvaardig en eerlijk proces. Ik betwijfel dat de doodvonnissen die in Gaza werden uitgesproken aan deze voorwaarden voldoen", zo voegde Mladenov eraan toe.

Hij benadrukte ook dat het humanitair recht publieke terechtstellingen verbiedt en dat volgens de Palestijnse wetgeving president Abbas eerst zijn toestemming moet geven.

Volgens de Hamas-leiders zijn de veroordeelden 13 mannen die bijna allemaal veroordeeld werden voor moord ingegeven door diefstal.

De laatste openbare executies in Gaza dateren van de zomer van 2014, tijdens de oorlog met Israël, toen mannen in uniformen van Hamas' gewapende vleugel zes mannen doodschoten voor de belangrijkste moskee in Gaza-stad.

Volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie PCHR werden in 2015 negen doodvonnissen uitgesproken in de Gazastrook en twee in de bezette Westelijke Jordaanoever, het deel van de Palestijnse gebieden dat door president Abbas' partij Fatah bestuurd wordt.

Bron: Belga