"Stemmingmakerij aan Vlaamse gevangenissen is tegen de afspraken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanmorgen is een delegatie van een twintigtal militanten van de Franstalige cipiersvakbonden naar de gevangenis van Hasselt gekomen om er de Vlaamse cipiers te overtuigen om het voorstel dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de vakbonden hadden opgesteld en waarover de achterban komende maandag wordt geraadpleegd, af te keuren. De Vlaamse vakbonden zijn daar niet over te spreken.

"Dit is tegen de afspraken die we gisteren gemaakt hebben", zegt Serge Pieters van de christelijke vakbond ACV. Ook Filip Dudal, verantwoordelijke van ACV-Openbare Diensten, vindt het niet kunnen wat de Franstalige cipiers nu doen. "Iedere gevangenis moet voor zichzelf beslissen. Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen."

"Blijkbaar hebben die Franstaligen nu al beslist dat het voorstel waarover we moeten gaan stemmen, niet voldoet. Dat verbaast mij ten zeerste", zegt Dudal. "Ik apprecieer deze methodes allerminst", zegt Serge Pieters. "De afspraak die donderdag werd gemaakt, is dat per instelling de achterban wordt geraadpleegd, die dan autonoom kan beslissen of ze het voorstel accepteert of niet."

Belga contacteerde ook Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD. Die zit op een congres, maar bevestigde via sms dat de Franstaligen naar de Vlaamse gevangenissen trekken om de Vlamingen ertoe te bewegen 'nee' te zeggen tegen het voorstel. "Maar dit zal zonder succes zijn", aldus Gino Hoppe.

bron: Belga