"Reizigers zijn boos op de verkeerden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bonden en directie bij het spoor ontmoeten elkaar op de hoofdzetel van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel. Ze zoeken een uitweg uit het dossier van de kredietdagen, nadat een staking is uitgebroken van ontevreden spoorwegpersoneel. De vergadering moest in principe om 11.00 uur beginnen, maar liep vertraging op. Sommige vakbondsleiders zitten vast in de files. Bij het spoor wordt sinds gisteren 22.00 uur gestaakt uit protest tegen de nieuwe berekeningswijze van de kredietdagen: verlofdagen ter compensatie van de langere werkweek van het spoorwegpersoneel.

De staking wordt voornamelijk gevoeld in Wallonië, waar het spoorverkeer lam ligt. In Vlaanderen, waar niet werd opgeroepen, was er aanvankelijk minder hinder, al wordt de impact ook daar groter. De bonden begrijpen de onvrede wel van de treinreizigers, maar, zo zegt Filip Peers van de Brusselse vleugel van de socialistische spoorvakbond CGSP, "de mensen zijn kwaad op de verkeerden". Peers: "Ze moeten kwaad zijn op de directie en de regering, die een contraproductief beleid voeren."

De kredietdagen, aldus Peers, zijn de vonk die het vuur heeft doen opwaaien. De Franstalige bonden dreigen met een staking tot de finish, als de directie niet met een constructief voorstel komt.

bron: Belga