Ook staat New York gaat "tampontaks" afschaffen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De staat New York gaat de belasting op verschillende vrouwelijke hygiëneproducten afschaffen, in navolging van andere Amerikaanse staten en landen die dat deden na protest tegen de als seksistisch beschouwde belasting.

De Senaat van de noordoostelijke staat stemde woensdag unaniem voor een wetsvoorstel dat een einde maakt aan de belasting van 4 procent op de verkoop van tampons, maandverband en andere vrouwelijke hygiëneproducten. De tekst moet nu nog bekrachtigd worden door gouverneur Andrew Cuomo, maar die liet al weten dat te zullen doen.

"Al tientallen jaren ijveren we voor het intrekken van deze belasting die geen enkel verband houdt met de realiteit", zei senator Susan Serino. "Dit is een overwinning voor de vrouwen die al generaties lang deze belasting voor het grootste deel ondergaan."

Andere Amerikaanse staten als Massachusetts, New Jersey en Pennsylvania namen al gelijkaardige wetten aan.

Ook elders in de wereld lokt de belasting steeds meer protest uit. Canada, Frankrijk, Ierland, Nederland en Spanje hebben de bewuste belasting al verminderd of afgeschaft. In het Verenigd Koninkrijk werd de regering sterk bekritiseerd toen ze eind vorig jaar besliste de tampontaks van 5 procent te behouden. Als reactie kondigde ze aan miljoenen ponden te zullen doneren aan liefdadigheidsorganisaties voor vrouwen.

Bron: Belga