Avondspits op Vlaamse snelwegen vroeger gestart door spoorstaking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de ochtendspits is op de Vlaamse snelwegen ook de avondspits vroeger gestart, vooral als gevolg van de spoorstaking maar ook door een officiële feestdag in Duitsland. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. "Rond 15.30 uur zagen we dat de avondspits al op gang kwam", aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Rond 17 uur stond er 175 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. De verkeersdrukte situeert zich op typische punten zoals de Brusselse en Antwerpse ring. "Het was de hele dag door druk", aldus Bruyninckx. De ochtendspits was zo al vroeg op gang gekomen, met zelfs al 100 kilometer file iets voor 7 uur. Na de ochtendspits bleef tussen de 50 en 60 kilometer file op de Vlaamse snelwegen staan, ook op verkeersluwe momenten zoals op de middag. Dan gaat het normaal om zowat 20 kilometer file.

Dat zowel de ochtend- als avondspits vroeger op gang komen, is typisch voor een dag dat er bij de spoorwegen wordt gestaakt, aldus Bruyninckx. Bovendien is het donderdag een officiële feestdag in Duitsland. Heel wat voertuigen uit Duitsland brachten zo extra verkeersdruk met zich mee op de assen van het oosten naar het westen.

De werkzaamheden op de E403 tussen Lichtervelde en Torhout veroorzaakten rond 17 uur bovendien ook 4 kilometer file in de richting van Kortrijk. Voor morgen verwacht het Vlaams Verkeerscentrum hetzelfde patroon: een vroegere ochtend- en avondspits. Wie de baan op moet, krijgt de raad de verkeersinformatie goed op te volgen, vroeg genoeg te vertrekken of te wachten tot na de drukte, of indien mogelijk thuis te werken.

bron: Belga