Amerikaanse nucleaire krachten gebruiken nog steeds floppydisks

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het departement van de Amerikaanse defensie dat verantwoordelijk is voor de nucleaire activiteiten, gebruikt nog steeds floppydisks en oude computers. Dat blijkt uit een rapport van het Government Accountability Office, het Amerikaanse equivalent van het Rekenhof, dat stelt dat het Pentagon een van de departementen is waar de systemen dringend vervangen moeten worden. "Het departement van Defensie gebruikt 8 inch-floppydisks voor het systeem dat de nationale nucleaire systemen coördineert", zoals intercontinentale ballistische raketten, bommenwerpers en vliegdekschepen. De diskettes worden gebruikt op computers van het type "IMB series-1", een systeem uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, klinkt het in het rapport over de verouderde informaticasystemen van de federale administratie.

Volgens het GAO heeft het ministerie van Defensie gereageerd dat het van plan is om zijn "opslagsystemen voor gegevens" en zijn "vaste computers en laptops" tegen eind 2017 te vernieuwen. "We blijven dit systeem gebruiken omdat het nog steeds functioneert. Maar om het probleem van de veroudering op te lossen, voorzien we om de floppydisks tegen eind 2017 te vervangen door geheugenkaarten", aldus luitenant-kolonel Valerie Henderson.

In het rapport staat nog dat ook andere federale systemen verouderd zijn. Zo moet het ministerie van Financiën zijn systemen vernieuwen, aangezien het nog steeds een computertaal gebruikt uit de jaren vijftig.

Volgens het GOA betalen de Amerikaanse belastingbetalers elk jaar 61 miljard dollar voor het onderhoud van de verouderde technologische systemen, schrijft BBC.

Bron: Belga