Tientallen verdwijningen op snelweg der tranen

In de loop der jaren zijn tientallen liftende vrouwen en meisjes verdwenen langs de Canadese Highway of Tears. De meeste zaken blijven tot op vandaag onopgelost.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De Canadese overheid maant vrouwen aan om niet te liften langs snelweg 16 in de Canadese provincie British Columbia. Een losgeslagen moordenaar maakt er al jaren slachtoffers. De meeste van die slachtoffers komen uit kleine dorpjes en verarmde indianenreservaten in de buurt van de snelweg. Die inheemse vrouwen en meisjes maken ongeveer 4% uit van de totale vrouwelijke bevolking van Canada, maar zijn wel het slachtoffer van 16% van alle moorden op vrouwen in het land.

Officieel werden er tussen 1969 en 2006 achttien verdwijningen gelinkt aan één en dezelfde zaak. De plaatselijke bevolking spreekt van vijftig vermiste personen.

Het is een plaag die heel Canada teistert. In de afgelopen drie decennia telde de Royal Canadian Mounted Police liefst 1.200 verdwijningen. Onderzoek van de Native Women's Association heeft het over meer dan 4.000 gevallen. Na jaren van weigering door zijn voorganger beloofde premier Justin Trudeau in december van vorig jaar een nationaal onderzoek in te stellen. Het onderzoek, dat zo'n 27 miljoen euro zal kosten, maakt deel uit van de “totale vernieuwing van Canada's relatie met zijn inheemse inwoners”.

Foto Wikipedia