‘Tenminste Houdbaar Tot'-datum zorgt voor veel voedselverspilling

De helft van de Belgen gooit eten weg omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is, terwijl het perfect veilig is om het nog op te eten. De grote boosdoener is de term ‘Tenminste Houdbaar Tot' (THT). Daarom lanceert verpakkingsproducent Tetra Pak een online zelftest en ijvert het bedrijf samen met experten voor een alternatieve benaming voor ‘Tenminste Houdbaar Tot'.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Recent consumentenonderzoek van Tetra Pak toont aan dat veel voedselverspilling in de hand wordt werkt door een verkeerd begrip van de houdbaarheidsdata op verpakkingen. Een op de vier Belgen kent het verschil tussen ‘Tenminste Houdbaar Tot' (THT) en ‘Te Gebruiken Tot' (TGT) niet.

De meerderheid van de consumenten (80%) hecht veel belang aan de THT-datum, dus gooien ze na het verstrijken ervan de producten gewoon weg, terwijl de etenswaren nog geconsumeerd kunnen worden op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is. Met de datum van minimale houdbaarheid garandeert de fabrikant gewoon dat de voedingsmiddelen veilig en van onberispelijke kwaliteit zijn tot op de aangegeven datum. Ruikt het product nog goed, dan kun je het gerust nog opeten.

Zelftest

Consumenten willen graag meer kennis over bewust en veilig omgaan met voeding en het vermijden van onnodige voedselverspilling. Met de online zelftest ‘Slim omgaan met verpakkingen' kunnen ze aan de hand van hun score nagaan welke keukengewoontes ze erop nahouden en wat ze kunnen verbeteren om minder voedsel weg te gooien.

Bovendien neemt Tetra Pak het initiatief om samen met experten uit de academische wereld, de voedingsindustrie en de retailsector te brainstormen over betere benaming voor de THT-vervaldatum. Vijf alternatieven worden geselecteerd en via social media aan het grote publiek voorgelegd.

 

Foto Flickr / M. F. McCarthy