Spoorstaking blijft duren

Het spoorverkeer zal ook vandaag nog ernstig verstoord zijn. Het overleg tussen de spoorbonden en HR Rail leverde gisteren niets op en wordt vandaag verder gezet.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Dinsdagavond riepen de Waalse spoorwegvakbonden CSC Transcom en CGSP Cheminots op om vanaf 22u het werk neer te leggen. Die oproep werd goed opgevolgd, waardoor het treinverkeer in Wallonië gisteren volledig lam lag. «In Vlaanderen reed 80% van de treinen, al gaat het om gemiddelden», aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. «In Leuven en Antwerpen ondervonden de treinreizigers wel veel last, omdat die treinen vanuit Wallonië moeten komen.»

De werkonderbreking is een reactie op de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om twee kredietdagen te schrappen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. HR Rail zat gisteren samen met de spoorbonden, maar de gesprekken leverde geen resultaat op. Na afloop lieten de deelnemers verstaan dat het overleg vandaag verder gaat en de staking bijgevolg blijft duren.

François Bellot (MR), minister van Mobiliteit zei de acties van de vakbonden niet te begrijpen. «De mensen worden hier gegijzeld», luidde het. Hij riep de verantwoordelijken op «hun gezond verstand aan de dag te leggen.»

NMBS raadt haar reizigers ondertussen aan om zowel de rest van de dag als morgen rekening te houden met verstoord treinverkeer. NMBS raadt haar reizigers aan om zowel de rest van de dag als morgen rekening te houden met verstoord treinverkeer als gevolg van een stakingsactie. "Ook voor morgen is het onmogelijk om de exacte impact en de plaats van de stakingsacties te voorspellen. Deze kan opnieuw regionaal verschillen, maar doordat sommige treinen het hele land doorkruisen kan de hinder overal voelbaar zijn", klinkt het.

Foto Belga / T. Roge