Brusselse Grote Markt valt wereldwijd in de smaak

De Grote Markt van Brussel is volgens de gebruikers van Tripadvisor één van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Het plein wordt geprezen om zijn architectuur en de sfeer in de omliggende straatjes.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Elk jaar analyseert Tripadvisor, een van de grootste reiswebsites ter wereld, de reviews van de miljoenen gebruikers over hun favoriete reiservaringen en reikt aan de hand daarvan de Travellers Choice Awards uit. Dit jaar ontvingen de beste hotels, eilanden, musea, attracties, opkomende bestemmingen, all-inresorts, restaurants, stranden, bestemmingen en bezienswaardigheden een prijs. En in die laatste categorie liet de Brusselse Grote Markt zich heel positief opmerken.

Beter dan de Chinese Muur

Het centrale plein van onze hoofdstad kaapte namelijk een dertiende plaats weg in de verkiezing en staat daarmee hoger gerangschikt dan onder meer de Eiffeltoren in Parijs, die de veertiende plaats inneemt, de Chinese Muur op plek zestien en de zeventiende notering van de Akropolis in Athene. Bovenaan de lijst prijkt de Inca-stad Machu Picchu in Peru, gevolgd door de Sjeik Zayed-moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja.

Prachtige gildenhuizen

De Grote Markt imponeerde de gebruikers van Tripadvisor vooral met zijn interessante architectuur en sfeervolle omgevingen. «Dit is ongetwijfeld de mooiste markt van België. Neem rustig de tijd om de prachtig vergulde gildehuizen te bewonderen. Een ander hoogtepunt is het rijkelijk versierde gotische stadhuis, waar de dienst voor toerisme zich bevindt en een belangrijk pluspunt is dat het plein verkeersvrij is. Een schitterende plaats om hier een tijdje rond te slenteren», klinkt het op de website.

De verkiezing is een opsteker voor Brussel. Het toerisme op het plein, en met uitbreiding in de hele hoofdstad, kende na de aanslagen van 22 maart een heel moeilijke periode.