Britse duikboot na 74 jaar teruggevonden

Het wrak van een legendarische Britse duikboot is teruggevonden nabij de Sardijnse kust. Een Italiaanse duiker deed de vondst en zo komt er eindelijk een einde aan het mysterie.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De HMS P-311 verdween op 31 december 1942 van de radar met 71 bemanningsleden aan boord. De duikboot was tijdens de Tweede Wereldoorlog op weg naar de kust van Trieste en Gorizia om er schepen aan te vallen en werd vermoedelijk uitgeschakeld door een Italiaanse mijn.

De 58-jarige duikexpert Massimo Bondone ontdekte het wrak. “Het lijkt erop dat het schip zonk met lucht binnenin verzegeld. Het zou dus kunnen dat de bemanning uiteindelijk stierf door een tekort aan zuurstof. Het is belangrijk om het grootste respect te hebben voor wrakken als deze”, aldus Bondone.

“De onderzeeër wordt niet verplaatst”, zegt The Royal Navy aan de nieuwswebsite The Local. “Wrakken worden enkel omhooggehaald als daar extreem dringende historische of operationele redenen voor zijn. Als een militair vaartuig zinkt, wordt het een oorlogsgraf en wordt het achtergelaten waar het is gezonken”, klinkt het.

Foto Wikipedia