Betoging in Parijs ontaardt in relletjes

A protester holds up his fist as riot police prepare to intervene to disperse refinery worker holding a blockade of the oil depot of Douchy-Les-Mines to protest against the government's proposed labour reforms, on May 25, 2016. Refinery workers stepped up strikes that threaten to paralyse France weeks ahead of the Euro 2016 tournament as the government moved to break their blockades, escalating a three-month tug-of-war over labour reforms. / AFP PHOTO / FRANCOIS LO PRESTI

In Parijs is een betoging tegen de hervorming van de arbeidswetgeving ontsierd door opstootjes. Gemaskerde manifestanten vernielden onder meer etalages en stilstaande auto’s. De politie reageerde met traangas.

Volgens Franse media liep een honderdtal actievoerders aan het hoofd van de optocht, maar week plots af van het uitgestippelde parcours. Ze gooiden onder meer glascontainers om en wierpen met flessen en verf naar de politie, die op haar beurt traangasgranaten afvuurde. Intussen heeft de politie al zeker zestien demonstranten opgepakt. Zo’n acht personen kregen een straatverbod opgelegd, aldus televisiezender BFMTV. Drie onder hen zouden betrokken zijn bij het in brand steken van een politiewagen in de buurt van de Place de la République, vorige week.

Kerncentrales

Intussen voert de grootste Franse vakbond CGT al voor negende dag op rij actie. Het Franse parlement heeft een nieuwe arbeidswet goedgekeurd waardoor werknemers makkelijker ontslagen kunnen worden. De voorbije week gebeurde dat vooral in bedrijven en bij de olieraffinaderijen, maar nu heeft ook het personeel in zestien van de negentien Franse kerncentrales het werk neergelegd.

Wijzigingen mogelijk

De sociale acties zetten de regering van premier Manuel Valls zwaar onder druk. In de Senaat liet Valls al verstaan dat het geweld in de marge van de betoging «onacceptabel» is. «Men wil politieagenten afranselen en dat vergt een krachtdadig antwoord», zei hij. Het intrekken van de wet is volgens de Franse premier onmogelijk, wel laat hij een opening voor «wijzigingen» en «verbeteringen». Hij zei dat de arbeidswet meer rechten geeft en goed is voor de ondernemers, de vakbonden en de jongeren. «De tekst lijkt me nuttig voor het land. Ik ben sereen en vastberaden.»

Foto AFP / F. Lo Presti