VN versterkt aanwezigheid mensenrechtenwaarnemers in Burundi

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties sturen opnieuw mensenrechtenwaarnemers naar het Centraal-Afrikaanse Burundi. Na een eerste bezoek van drie experts, gestuurd door de VN-Mensenrechtenraad, worden in het land nu waarnemers ontplooid. Dat heeft Christof Heyns, voorzitter van de onafhankelijke VN-onderzoekscommissie voor Burundi, vanuit Genève gemeld. Hun komst betekent "een nieuwe en belangrijke" stap "in ons onderzoek", aldus Heyns. Om hoeveel waarnemers het gaat, werd niet verduidelijkt. Bedoeling is dat het team gegevens gaat verzamelen over de mensenrechtenschendingen die sinds vorig jaar begaan zijn in het land. De onderzoekers trekken ook naar Burundi's buurlanden, voor gesprekken met enkele van de ruim 280.000 Burundese vluchtelingen.

Heyns plant, samen met de speciaal rapporteur voor de promotie van justitie van de VN, Pablo de Greiff, en diens collega van de Afrikaanse Unie voor de vluchtelingen, Maya Sahli-Fadel, in juni een tweede bezoek aan Burundi. In september moeten ze hun rapport voorstellen aan de VN-Mensenrechtenraad.

Sinds president Pierre Nkurunziza in april vorig jaar aankondigde voor een ongrondwettelijke derde termijn te willen gaan, zijn volgens de VN al ruim 500 doden gevallen - andere bronnen spreken van 900 doden. Sinds begin dit jaar telde de VN minstens 345 gevallen van martelingen.

Alle hoop rust nu op de onderhandelingen die vorig weekend weer opgestart zijn in het Tanzaniaanse Arusha. Aan die gesprekken, die dinsdag voorlopig weer werden afgerond, namen verschillende oppositiepartijen niet deel, omdat hun overkoepelende organisatie (de Cnared) niet werd uitgenodigd. Facilitator Benjamin Mpaka, oud-president van Tanzania, hoopt de komende weken nog samen te zitten met de partijen en leden van het middenveld die niet uitgenodigd waren of niet kwamen opdagen. De gesprekken zouden over een drietal weken weer opgestart worden.

bron: Belga