Ultranationalist Lieberman treedt toe tot Israëlische regering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ultrarechtse Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israel) wordt lid van de rechtsreligieuze regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De kleine formatie van ultranationalist Avigdor Lieberman bereikte vannacht een akkoord met het Likoed van Netanyahu, zo viel te horen bij vertegenwoordigers van beide kampen. Daarmee is wat waarnemers "de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël" noemen, een feit. Lieberman wordt minister van Defensie. Na de verkiezingen van vorig jaar bracht Netanyahu een regering op de been die slechts één zetel op overschot had. Daarmee stelde hij zich iets te veel bloot aan de grillen van ook maar de minste van zijn coalitiepartners, en dus probeerde hij zijn meerderheid uit te breiden. De pogingen daartoe werden de voorbije weken opgevoerd. Netanyahu voerde onder meer gesprekken met Isaac Herzog, oppositieleider en leider van de Arbeidspartij, maar die draaiden op niks uit. De eerste minister stak daarop de hand uit naar Lieberman, zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken en rivaal in het rechtse kamp.

Met het nieuwe coalitie-akkoord lijkt een hervatting van de vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen verder af dan ooit. Lieberman heeft in het verleden met enkele omstreden uitspraken de anti-Arabische gevoelens aangewakkerd. Verwacht wordt dat de Israëlische regering een nu nog hardere lijn zal uittekenen in de Palestijnse gebieden. Mosche Yaalon, partijgenoot van Netanyahu, nam vrijdag ontslag als defensieminister om te anticiperen op zijn aflossing door Lieberman. Hij waarschuwde voor een gevaarlijke radicalisering van Israël en de regerende Likoedpartij.

De coalitie van Netanyahu heeft nu 66 in plaats van 61 zetels in het 120-koppige Israëlische parlement. Yisrael Beiteinu had oorspronkelijk zes mandaten, maar één parlementslid besloot vorige week om in de oppositie te blijven.

bron: Belga