Topman MIVB: "Bevel tot sluiting metronet moet steeds van politie komen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beslissing om het Brusselse metronet te sluiten moet steeds van de politie komen. "Dat is het enige kanaal", onderstreepte MIVB-topman Brieuc de Meeûs vanmorgen in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Het is geen automatisme bij het hoogste dreigingsniveau. Op 22 maart kwam het bevel om 9.23 uur, twaalf minuten na de ontploffing in metrostation Maalbeek. Toen was de evacuatie al aan de gang. De sluiting van de metro kaapt opnieuw veel aandacht in de parlementaire onderzoekscommissie. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon viel die beslissing op het hoogste niveau om 8.50 uur, dus 21 minuten voor de ontploffing in Maalbeek. Topman Jo Decuyper van de spoorwegpolitie kreeg dat bericht om 9.07 uur in zijn persoonlijke mailbox, maar zag het pas later, zo gaf hij eerder al aan.

Uiteindelijk raakte het bevel tot sluiting pas om 9.23 uur tot bij de MIVB, zei ceo de Meeûs nu. Maar dus meer dan een half uur na het vallen van de beslissing.

Wie moet die instructie doorgeven, wilden heel wat commissarissen dan ook weten. De politie, zo onderstreepte de Meeûs. "Dat is het enige kanaal." Bij de lockdown in november kreeg hij om 4 uur 's ochtends eerst een telefoontje van de Brusselse verbindingsman in het federale crisiscentrum, maar ook toen volgde bevestiging van de politie aan de MIVB-dispatching.

De Meeûs benadrukte meermaals dat de MIVB zelf niet kan beslissen om het hele metronet te sluiten uit schrik voor een aanslag. Zoiets moet gebeuren op basis van concrete inlichtingen van de veiligheidsdiensten.

Dat de ceo na de ontploffing in Maalbeek toch zelf besloot alles plat te leggen, noemde hij een "bewarende maatregel". "Dat was een managementbeslissing om mensen en middelen te beschermen en zoveel mogelijk te sparen", aldus nog de Meeûs. "Dat is dus iets helemaal anders, zelfs al is het gevolg hetzelfde."

bron: Belga