Terreurproces wordt niet weggehaald bij Brusselse rechtbank

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het gerechtelijk onderzoek naar de terreuraanslagen van 22 maart mag verder behandeld worden door de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Het Hof van Cassatie heeft beslist niet in te gaan op de vraag van een van de terreurverdachten om het dossier daar weg te halen, zo heeft advocaat-generaal Damien Vandermeersch meegedeeld. Bilal El Makhoukhi is een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen die twee maanden geleden plaatsvonden in Brussels Airport en in de metrohalte Maalbeek. Zijn advocaten - Koen Van Eecke, Pieter Filipowicz en Pol Vandemeulebroucke - hadden vorige week aangeklaagd dat het Brusselse gerecht de zaak niet meer objectief kan behandelen. Ze hadden daarom een verzoekschrift gewettigde verdenking neergelegd bij het Hof van Cassatie.

De advocaten benadrukten dat de twintigjarige student Leopold Hecht, een van de slachtoffers van de aanslag op metrostation Maalbeek, de zoon is van een Brusselse magistrate die voorzitter is bij de raadkamer. "Het lijkt me dat we niet meer kunnen eisen van de rechters in de Brusselse rechtbank dat ze een volledige objectiviteit aan de dag leggen als een van de slachtoffers rechtstreeks familie is van een van hun collega's", zo oordeelden ze.

Het Hof van Cassatie heeft die argumentatie nu van tafel geveegd. Het benadrukt daarbij dat er in Brussel zeker voldoende magistraten aanwezig zijn. "Een magistraat die vindt dat hij te dicht bij een dossier staat, kan zichzelf van het dossier halen", beklemtoont Vandermeersch nog.

bron: Belga