Officieel: dit wordt de grootste telescoop ter wereld

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Garching nabij München hebben de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO en het consortium ACe het grootste contract ooit voor astronomie van op de begane grond getekend, zo heeft de sterrenkundige organisatie meegedeeld. De overeenkomst ter waarde van ongeveer 400 miljoen euro slaat op de bouw van de koepel en telescoopstructuur van de European Extremely Large Telescope (E-ELT). De European Extremely Large Telescope (E-ELT), die een hoofdspiegel krijgt met een middellijn van 39 meter, zal de grootste optische/nabij-infrarood telescoop ter wereld worden: letterlijk het grootste 'oog' op de hemel. Hij verrijst in het noorden van Chili, op Cerro Armazones, een 3000 meter hoge piek en waar de locatie al bouwrijp is gemaakt.

Het contract, het hoogste ooit uit de geschiedenis van ESO, behelst ontwerp, fabricage, transport, bouw, assemblage ter plaatse en verificatie van de koepel en telescoopstructuur. Hiermee betreedt de telescooptechniek onbekend terrein, zegt de ESO. Het contract omvat niet alleen de enorme, 85 meter brede, draaiende koepel, die een totaalgewicht van ongeveer 5000 ton heeft, maar ook de ophanging en buisstructuur, met een bewegend totaalgewicht van meer dan 3000 ton. Deze beide componenten zijn verreweg de grootste die ooit voor een optische/infrarood telescoop zijn gebouwd, "al hun voorgangers verbleken daarbij". De koepel is bijna 80 meter hoog en heeft een grondoppervlak dat vergelijkbaar is met dat van een voetbalstadion.

De E-ELT zal ontdekkingen doen waar we ons nog geen voorstelling van kunnen maken, belooft directeur-generaal Tim de Zeeuw van ESO.

bron: Belga