"Mensen zullen zeker thuis geraken met trein, maar daarna..."

door
Belga
Leestijd 1 min.

De mensen die woensdagochtend met de trein gaan werken zijn, zullen 's avonds ook thuis geraken. "Maar de onvrede zit zo diep, dat we niets kunnen garanderen voor donderdag." Dat zegt ACOD-vakbondsman Ludo Sempels, nadat een verzoeningsvergadering bij het spoor geen resultaat heeft opgeleverd. "We waren bereid om met de spoordirectie te praten over een reeks productiviteitsverhogende maatregelen, maar dan moest de directie de maatregelen eerst intrekken", aldus Sempels. "Dat heeft ze niet willen doen."

De maatregelen hebben betrekking op een nieuwe berekening van de kredietdagen die spoorlui krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorwerknemers door de nieuwe berekeningswijze een tot twee kredietdagen.

Sempels benadrukt dat de bonden niet oproepen om het werk neer te leggen. Maar de spontane werkonderbrekingen in de werkplaatsen tonen volgens hem "een zeer groot ongenoegen" aan. "We zullen er zeker voor zorgen dat de mensen woensdag thuis geraken, maar ik weet niet wat er donderdag zal gebeuren", besluit Sempels.

bron: Belga