Driedaagse wapenstilstand in twee regio's in de buurt van Syrische hoofdstad

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op twee plaatsen in de Syrische provincie Damascus is volgens Rusland een driedaagse wapenstilstand in voege getreden. In Oost-Ghouta (ten oosten van hoofdstad Damascus) en Daraya (zuidwesten), twee regio's die in handen zijn van de rebellen, geldt sinds 24 mei om 00.01 plaatselijke tijd een staakt-het-vuren van 72 uur, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens de Russische luitenant-generaal Sergej Kuralenko is de wapenstilstand noodzakelijk om meer stabiliteit te krijgen in het land, dat al 5 jaar verwikkeld is in een burgeroorlog.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verklaarde dat het rustig is rond Damascus sinds zonsopgang.

Beide regio's maken ook deel uit van het staakt-het-vuren dat door Rusland en de Verenigde Staten werd uitgeroepen en dat op 27 februari in voege trad, maar dat is ondertussen geschonden.

Zondag riep een dertigtal rebellengroepen Washington en Moskou nog op om binnen de 48 uur het offensief van het regime te stoppen in de twee zones. De VS hebben Rusland bovendien opgeroepen om druk te zetten op Damascus, zijn bondgenoot, om de bombardementen in de regio te stoppen om zo de onderhandelingen een kans te geven die een einde moeten maken aan het conflict, dat al 270.000 levens eiste.

Rusland voert sinds september luchtaanvallen uit in Syrië tegen terreurgroep Islamitische Staat. Het westen beschuldigt Rusland ervan daarbij ook burgers en gematigde rebellen te treffen.

bron: Belga