Cel met uitstel voor vrouw die minderjarige jongens seksueel ontving

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 45-jarige Genkse vrouw die jarenlang seksuele betrekkingen onderhield met verschillende minderjarige jongens, is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden met probatieuitstel en een boete van 6.000 euro. Ook is ze vijf jaar haar rechten kwijt.

Van 2009 tot eind 2014 had de Genkse schoonmaakster seksuele betrekkingen met verschillende jongens uit de omgeving van Genk. De vrouw werd in november 2014 gearresteerd toen de moeders van twee veertienjarige jongens bij de politie een klacht gingen neerleggen. Hun zonen waren langsgegaan bij de vrouw uit de Genkse wijk Kolderbos. Het was algemeen geweten dat de jongeren uit de wijk gratis bij de vrouw terecht konden voor seksuele diensten.

De vrouw verklaarde bij haar arrestatie dat ze bedreigd werd door verschillende jongens om meermaals met hen het bed in te duiken nadat ze hiermee een eerste keer ingestemd had. Volgens haar gebeurde alles met wederzijdse toestemming. Maar de rechtbank is van oordeel dat jongeren van die leeftijd geen toestemming kunnen geven voor seksuele contacten. Dat een vrouw van rond de veertig bewust en moedwillig seksueel contacten onderhoudt met jongens van minder dan zestien jaar, gaat in tegen het maatschappelijke eerbaarheidsgevoel, aldus de rechtbank.

Uit een onderzoek door een deskundige blijkt dat de vrouw beseft dat ze daden van grensoverschrijdend gedrag heeft gesteld. Mogelijk ligt een vorm van hyperseksualiteit aan de basis die als compensatie moest dienen voor haar gevoelens van zelfinsufficiëntie. Aan twee jongens en hun ouders werd een provisionele schadevergoeding van 1 euro toegekend. Aan een derde burgerlijke partij moet de Genkse een schadevergoeding betalen van 250 euro. Om uit de gevangenis te blijven moet ze zich wel aan een aantal voorwaarden houden en een behandeling voor haar seksuele problematiek volgen.

bron: Belga