"Best met concrete investeringen naar Navo-top trekken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"We trekken best met concrete resultaten naar de Navo-top in Warschau." Dat is te horen bij Defensieminister Steven Vandeput. De Morgen schreef vanmorgen dat ons land bijna het laagste investeringscijfer van alle Navo-lidstaten heeft. Tijdens de Navo-top in Warschau, die begint op 8 juli, ontmoeten alle regeringsleiders en staatshoofden van het militaire bondgenootschap elkaar. Op de agenda staat de evaluatie van de beloftes van de vorige top in Wales twee jaar terug. Daar spraken ze af om elk in hun eigen land het legerbudget op te krikken richting 2 procent van het bbp.

Het Belgische budget bedraagt echter slechts 0,9 procent van het bbp. Tussen 2020 en 2030 zal er meer dan 9 miljard euro geïnvesteerd worden in nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten, drones en uitrustingen voor de landmacht. Daarmee zal het budget op termijn stijgen naar 1,3 procent van het bbp.

Op het kabinet van Vandeput is te horen dat het voor België geen goede zaak is om met het lage investeringscijfer naar Warschau te trekken. Het is niet ondenkbaar dat de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen daarom nog voor de zomer wordt geofficialiseerd. Omdat het puur over de juridische opstart van de procedure gaat, is die timing haalbaar.

"We zijn met de regering achter de schermen hard aan het werken om met concrete resultaten naar de NAVO-top te kunnen vertrekken", stelt het kabinet.

bron: Belga