Tsjetsjeense president en komiek in de clinch over vermiste kat

Ramzan Kadyrov, de omstreden president van de Russische deelstaat Tsjetsjenië, zit niet verlegen voor een krachtstoot meer of minder. Op zijn Instagrampagina ontbreken foto's in allerlei stoere poses, naast boksers of terwijl hij zelf aan het sporten is dus niet. De dictator en vriend van Poetin blijkt echter een zwakke plek in zijn hart te hebben voor zijn kat, die nu vermist is. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Via Instagram riep Kaydrov de Tsjetsjeense bevolking op om een oogje in het zeil te houden voor zijn kat en de boodschap te verspreiden. De Tsjetsjeense president licht toe dat zijn geliefkoosde huisdier al meer dan tien dagen niet thuis is gekomen, wat ongebruikelijk is omdat het beestje graag met de kinderen speelt.

De Britse komiek John Oliver kan hartelijk lachen met de president, die het niet al te nauw neemt met de rechten van de mens maar wel erg bezorgd is om zijn huisdier. In zijn programma 'Last Week Tonight' neemt hij de Kadyrov dan ook duchtig op de schop. Zo noemt Oliver het Tsjetsjeense staatshoofd een "vleesgeworden blik energiedrank" en spot hij Poetin die vaak opdaagt op de t-shirts van Kadyrov.

Tijdens het segment riep Oliver zijn kijkers op om de kat van Kadyrov op te sporen, Als je de kat ziet, kan je de president een berichtje laten via Twitter of Instagram, maar Oliver suggereert om ook iets te laten weten als je de kat niet gezien hebt of als je niet zeker bent dat je zijn kat zag. Zelf gaf hij alvast het goede voorbeeld.

— John Oliver (@iamjohnoliver) 23 mei 2016

Kadyrov reageerde op het filmpje van Oliver door bovenstaande foto aan te passen. De humorist kreeg zelf een truitje met de beeltenis van de Russische president. Daarnaast kwam de boodschap "Ik ben de grappen beu.Ik wil zorgen voor de katten in Tsjetsjenië. Trouwens, Poetin is onze leider!" Kadyrov plaatste daarbij nog een boodschap in het gebroken Engels. Daaruit blijkt dat hij ervan overtuigd is dat zijn kat zal terugkeren na zijn romantische avonturen en hij nog steeds dikke vriendjes is met Vladimir Poetin.

Foto AFP / M. Shemetov