Spontane staking bij NMBS

Werknemers van spoorwegmaatschappij NMBS hebben spontaan het werk neergelegd in werkplaatsen in Brussel en Wallonië, en in het atelier van Mechelen getroffen. Bovendien legden mensen in signalisatieposten het werk neer, waardoor het treinverkeer rond Charleroi en Bergen hinder ondervindt.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Daarnaast hebben de personeelsleden die de loketten bemannen in het station Brussel-Noord, ook het werk neergelegd. De NMBS raadt reizigers aan om de automaten te gebruiken.

De werknemers protesteren tegen een maatregel van HR-Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, waardoor ze volgens de vakbonden een tot twee kredietdagen zouden verliezen.

Philippe Dubois van de Franstalige socialistische spoorbond ziet de actie mogelijk nog verder uitbreiden. "Iedereen wordt door de maatregelen getroffen. Verlofdagen afnemen valt niet in goede aarde, zeker niet in de werkplaatsen waar de mensen zwaar werk uitvoeren", zegt de vakbondsman. Hij hint zelfs op een staking van het boordpersoneel vanaf 22.00 uur.

Foto Belga /K. Van Accom